/ БГНЕС
Черногорският премиер Дритан Абазович е поискал от новото ръководство на Агенцията за национална сигурност (АНС) на страната да разследва дали агентите на тайните служби са го подслушвали през юли, преди подписването на споразумението уреждащо отношенията между държавата и Сръбската православна църква, съобщи черногорската агенция МИНА.

Радев: България е готова да помага с експертиза на Черна гора за интеграцията в ЕС

Изданието „Виести“ е научило от източници, близки до сектора за сигурност, че Абазович подозира, че е бил незаконно подслушван през юли от представители на агенцията.

Според източник, премиерът е поискал от новото ръководство на АНС да провери тази информация. Самият Абазович подчерта, че няма да коментира нищо, докато Агенцията не му представи доклада.

В началото на август правителството на Черна гора подписа договор, уреждащ отношенията на държавата със Сръбската православна църква.

Черногорец прекара лежешком 60 часа и стана национален шампион по мързел

Документът бе подписан от Абазович и сръбския патриарх Порфирий.

Споразумението бе незабавно отхвърлено от защитници на човешките права и няколко политически партии, според които договорът дава прекалено големи правомощия на църквата в сравнение с останалите религиозни общности.
БТА