Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / Thinkstock/Getty Images
Холандски учени преустановиха клинично изследване след смъртта на 11 бебета, чиито майки приемали виагра по време на бременността си, за да се стимулира растежът на фетуса, оповести Университетската болница в Амстердам, цитирана от Франс прес.

Учени  отгледаха човешки ембрион извън утробата
 
Лекарството виагра срещу проблеми с ерекцията разширява кръвоносните съдове. Учените смятали, че малкото синьо хапче може да улесни притока на кръв в плацентата и да стимулира растежа на фетус, който има проблеми с развитието. Шансът за оцеляване на новородени с подобни усложнения е малък и няма лечение, отбелязаха от болницата.
Когато започналото през 2015 г. изследване било преустановено, 93 жени били приели виагра по време на бременността си, а други 90 - плацебо. Нито една участничка не е имала усложнения, свързани с приема на лекарството.
Деветнадесет бебета, чиито майки приели виагра, обаче умрели, като смъртта на 11 от тях вероятно се дължи на белодробна хипертония, която може да е свързана с лекарството. Други 6 преждевременно родени пеленачета също имат белодробни проблеми, но оцелели.

Учени защитиха генното модифициране на човешки ембриони
 
В приелата плацебо група 9 деца умрели, но нито един смъртен случай не е свързан с белодробни усложнения, докато три бебета, появили се на бял свят с подобни усложнения, оцелели.
БТА