/ iStock/Getty Images
Следващата стъпка в логиката на действията на Украйна за пренаписване на историята трябва да бъде преименуването на Киев на Нуланд в чест на заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд. Това мнение изрази в четвъртък председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин в своя канал в Telegram, коментирайки съобщенията за намерението да се преименува улица „Юрий Гагарин“ в Киев в чест на американския астронавт Нийл Армстронг, предава ТАСС.

„Неонацисткият режим, след като унищожи историята на своя народ, превърна Украйна в американска колония. Следващата стъпка за [украинския президент Володимир] Зеленски трябва да бъде преименуването на Киев на Нуланд (в чест на заместник-държавния секретар на САЩ, който раздаваше бисквитки на Майдана)“, заяви Володин.

Той подчертава, че след държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г. „властите в Киев последователно пренаписват историята“. „Училищата и университетите започнаха да обясняват, че няма Велика отечествена война за Украйна – имало е Втора световна война. Замениха 9 май с 8 май“, така че да е като на Запад“, оплаква се Володин.

Освен това, припомни той, в Украйна забраниха символа на победата - Георгиевската лента, „преследвайки тези, които я слагат“. „Започнаха да се прославят нацистките организации – ОУН и УПА“, продължава председателят на руската Държавна Дума.