Порошенко предлага смяна на министъра, който обиди Путин
Порошенко предлага смяна на министъра, който обиди Путин / netinfo

Президентът на Украйна Петро Порошенко внесе за разглеждане от Върховната рада кандидатурата на Павло Климкин за министър на външните работи. Държавният глава предложи на депутатите да освободят от поста временния външен министър Андрий Дешчица, информира ИТАР-ТАСС.

В събота Дешчица се оказа в центъра на скандал. Под одобрителните крясъци на тълпата, атакувала руското посолство в Киев, той оправи нецензурна обида по адрес на президента на Руската федерация Владимир Путин.

Климкин досега бе посланик на Украйна в Германия, а миналата седмица Порошенко го освободи, напомня агенцията. Четирийсет и седемгодишният проевропейски дипломат изигра голяма роля в преговорите за политическо асоцииране на Украйна с Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Президентът предложи освен това Върховната рада да освободи от длъжност управителя на централната Национална банка на Украйна Степан Кубив, назначен от парламента през февруари т. г., и да назначи на тази длъжност Валерия Гонтарева.

Порошенко внесе в Радата и проектопостановление, с което депутатите да разрешат назначаването на Виталий Ярема - в момента първи вицепремиер, за генерален прокурор на Украйна.