Порошенко: Крим е бил, е и ще бъде украински
Порошенко: Крим е бил, е и ще бъде украински / снимка: БГНЕС

Новият украински президент Петро Порошенко, който официално встъпи в длъжност, призова сепаратистите в Източна Украйна да сложат оръжие, и каза, че ще осигури безопасен коридор за руските бойци, за да могат да се завърнат у дома, предаде Ройтерс.

"Не искам война; не искам отмъщение. Искам мир и искам мирът да настъпи", заяви Порошенко в реч пред парламента, след като положи клетва.

"Моля, сложете оръжие и гарантирам неприкосновеност на всички, чиито ръце не са опетнени с кръв", каза той. Порошенко предложи план за мирно уреждане на положението в Източна Украйна и каза, че в близко време възнамерява да посети Донбас, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Новият президент подчерта, че идва "с мир, с проект за децентрализация на властта, с гаранции за свободно използване на руски език във вашия регион".

"Готови сме да свикаме предсрочни местни избори в Донбас, за да бъде формирана власт, с която да може да се преговаря", заяви Порошенко в първата си президентска реч, която произнесе на украински и руски език.

Той обеща да "съхрани и укрепи единството на Украйна". Порошенко предложи парламентарно-президентска форма на управление и се обяви против федерализация на страната. По думите му Украйна "е била и ще бъде единна държава", а федерализацията "няма почва" в страната.

Според него реформата, свързана с децентрализацията на властта, "ще започне още тази година". Той каза, че Украйна няма да се откаже от Крим, който беше анексиран от Русия през март, посочва Ройтерс. "Крим е бил, е и ще бъде украински", заяви Порошенко.

"Казах това ясно на руските ръководители в Нормандия вчера", изтъкна той и подчерта, че Украйна "не може да прави компромис с никой относно Крим", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Порошенко се обяви за гаранции за свободното развитие на руския език в Украйна, но подчерта, че украинският език е единственият държавен език в страната.

Според него е необходимо да бъдат произведени предсрочни парламентарни избори в Украйна, тъй като настоящият състав на Върховната рада не отговаря на настроенията в обществото. По думите му Украйна трябва да подпише международно споразумение, което да замени Будапещенския меморандум. "Ще използвам целия си дипломатически опит, за да обезпеча международен договор, който да гарантира сигурността на
Украйна", каза той.

Президентът заяви, че е готов веднага да подпише икономическата част на споразумението за асоцииране с Европейския съюз. По думите му "Украйна се стреми колкото е възможно по-бързо да стане пълноправен член на ЕС".

Според него украинците няма да се почувстват в безопасност, докато не бъдат уредени отношенията с Русия.

Източник: БТА