/ БГНЕС
Инженерен гаф отново отложи производството на нова испанска военна подводница. Проблемите с дизайна на новия модел подводница започнаха още през 2013-а, когато се оказа, че заради погрешно сложена десетична запетая в изчисленията, подводницата не може да изплува. Това наложи преправяне на модела и удължаването му с близо 10 метра. След последните промени обаче се оказало, че подводницата вече не може да се събере в доковете на военната база в Картахена.

Оригиналният дизайн на подводницата S-80 е дело на испанската държавна компания „Навантия” и е струвал около 71 милиона евро. След представянето на модела през 2013-а година обаче се оказа, че подводницата тежи с близо 100 тона повече, отколкото трябва и потъва идеално, но има сериозни проблеми с изплуването.
Източник от испанското правителство заявил пред агенция AP, че проблемът дошъл от погрешно сложена десетична запетая и по думите му „никой не обърнал достатъчно внимание, за да провери изчисленията”.

Въпросната десетична запетая докарала допълнителни разходи по редизайн на стойност около 14 милиона евро, докато инженери и консултанти измислят как да оправят плавателността на модела. Цената за всяка от общо 4-те подводници пък вече е скочила почти двойно и възлиза на около 1 милиард евро.

В крайна сметка инженерите оправят проблема като удължават модела с над 10 метра. Испанското издание El Pais обаче съобщава, че налице вече е нов сериозен проблем - новият модел подводница S-80-Plus не се побира на доковете на военната база в Картахена.
Според изданието това ще наложи допълнително изкопаване и преструктуриране на доковете, което ще оскъпи проекта с нови допълнителни 18,6 милиона щатски долара.

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес призна пред местно радио, че по проекта „имало недостатъци”, но според нея вече всичко било изгладено. До момента все още няма коментар от компанията производител.

Испанският премиер Педро Санчез бе един от европейските лидери, които по-рано този месец получиха писмо от американския президент Доналд Тръмп, в което ги призовава да увеличат бюджета си за отбрана в НАТО. По-късно Санчез действително заяви, че ще увеличи бюджета до близо 2 процента от БВП, вместо досегашните 0,9.