/ БГНЕС
Най-малко петима души са загинали след нападение в понеделник вечер срещу седящата стачка на опозицията в центъра на суданската столица Хартум, съобщи ТАСС, като се позовава на телевизионния канал Ал Джазира, който цитира централния комитет на лекарите в страната.

Според информацията един от загиналите е военнослужещ, а останалите - демонстранти.
 

В понеделник вечер въоръжени лица са нападнали участниците в седящата стачка пред щаба на главното командване на въоръжените сили. Според очевидци нападателите са били облечени в униформи на специалните части и на сътрудници на силовите структури. Представители на алианса "За свобода и промени" обвиниха за нападението привърженици на сваления президент Омар ал Башир, които "по този начин се опитват да разпространят хаос и да дестабилизират обстановката".

По-рано управляващият преходен военен съвет потвърди, че при нападението е загинал един офицер от въоръжените сили на страната, а трима войници са били ранени. Военният съвет съобщи още, че при нападението са пострадали много участници в стачката. Според военните тези, които стоят зад това деяние, "се опитват да попречат на диалога с опозицията". Военният съвет уверява, че ще продължи да защитава протестиращите и да работи с опозицията с цел "успокояване на ситуацията".
 

Асоциацията на профсъюзите, една от основните сили в протестното движение, която влиза в алианса "За свобода и промени", поиска безпристрастно разследване на нападението срещу стачкуващите.

Ръководителят на преходния военен съвет Абдел Фатах ал-Бурхан обеща, че участниците в нападението ще бъдат задържани и ще им бъде потърсена отговорност. "Суданската революция започна мирно, така и ще продължи", заяви той, цитиран от Ал Джазира.
 

В понеделник управляващият военен съвет и опозиционни групировки обявиха, че са се споразумели да бъде създадена преходна структура на властта, но все още не са взели решение за продължителността на мандата й и за състава на преходните органи, предаде Ройтерс.
БТА