/ Gulliver/Getty Images
Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание при закрити врата за Судан след военния преврат в страната, с който бе свален от власт дългогодишният президент Омар ал Башир. Очаква се то да се състои днес, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници.
 
Заседанието е било поискано от Съединените щати и от петте държави от Европейския съюз, които в момента са членове на Съвета за сигурност - Франция, Великобритания, Германия, Белгия и Полша.

Президентът на Судан е свален от власт, въвеждат извънредно положение за 3 месеца
 
ЕС следи внимателно ситуацията в Судан, каза говорителката на Европейската комисия Мая Кочиянчич, цитирана от ТАСС.
 
Тя отправи апел за въздържане от насилие в африканската страна. Европейският съюз, "както винаги, призовава за мирен, легитимен и всестранен политически диалог, който да отчита стремежите на суданския народ, а също така и необходимостта от политически и икономически преобразувания", каза Кочиянчич.
 
Египет изрази "пълно доверие" в суданската армия и народ, предаде ДПА, като се позова на комюнике на министерството на външните работи на съседната страна.

Напълно подкрепяме "решенията и свободната воля на суданския народ", се подчертава в текста. Комюникето потвърждава "твърдата решимост (на Египет) да запази дълбоките връзки между двата народа в долината на (река) Нил".
БТА