/ БГНЕС
Шефът на военния съвет, поел властта, отмени комендантския час и обеща, че ще бъдат освободени политическите затворници
Председателят на военния съвет в Судан Абдел Фатах ал Бурхан обяви днес, че комендантският час в страната е отменен и че всички политически политически затворници ще бъдат освободени, предадоха Ройтерс, ДПА и ТАСС.

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради Судан

В първото си телевизионно обръщение като шеф на военния съвет, поел властта след свалянето на президента Омар ал Башир, генерал Бурхан заяви, че временните правомощия на армията ще се ограничават до поддържане на реда и сигурността. Той обеща, че военните ще започнат консултации с опозицията и призова политическите движения в страната да се придържат към диалога и да избягват насилието. По думите на генерала преходният период ще продължи най-много две години, след което властта ще бъде предадена на гражданско правителство.

БГНЕС

Но суданците настояват за по-бързи промени. Днес хиляди демонстранти са се събрали пред сградата на министерството на отбраната в центъра на Хартум, съобщи очевидец. По-рано през деня от асоциацията на суданските профсъюзи, която е главен организатор на протестите с искане за възстановяване на цивилното управление, призоваха за нови демонстрации.

Президентът на Судан е свален от власт, въвеждат извънредно положение за 3 месеца

"Нашата революция продължава и няма да отстъпим или да се отклоним от пътя, докато не постигнем законните искания на нашия народ - властта да бъде предадена на гражданско правителство", обявиха от синдикатите.

БГНЕС

Омар ал Башир, сега на 75 години, завзе властта в Судан през 1989 г. с военен преврат. През март 2009 г. той бе обвинен от Международния наказателен съд като инициатор на кампания за масови убийства, изнасилвания и грабежи срещу населението в областта Дарфур. Военните, които го свалиха тази седмица от власт, обявиха, че няма да го екстрадират, а ще бъде съден в Судан.
БТА