/ iStock/Getty Images
Полша няма намерение да напуска Европейския съюз, обяви премиерът на страната Матеуш Моравецки.

Напоследък опозицията и властите в Полша взаимно се обвиниха, че искат да изтеглят страната от Европейския съюз . В четвъртък вечерта Конституционният съд на страната дори взе решение за върховенството на полската конституция над правото на ЕС.

Президентът на Полша се обяви против задължителната ваксинация

"Присъединяването на Полша и страните от Централна Европа към Европейския съюз е едно от най-важните събития през последните десетилетия. Както за нас, така и за самия ЕС. Всички спечелихме от това. Затова ясно казвам: мястото на Полша е и ще бъде в европейското семейство на народите“, гласи публикация на Моравецки във Facebook.

Според него решението на Конституционния съд „е потвърдило това, което буквално следва от съдържанието на Конституцията на Република Полша, а именно, че конституционното право има превъзходство пред другите източници на право“.

Супа от отровни гъби почерни избягало в Полша афганистанско семейство

"Ние имаме същите права като другите държави. Искаме тези закони да бъдат спазвани. Ние не сме неканен гост в Европейския съюз. И затова не сме съгласни да ни възприемат като страна от втора класа. Искаме общност от уважение, а не Асоциацията на равни и равни права. Това също е нашата общност, нашият съюз. Ние искаме такъв съюз и ще продължим да работим за такъв съюз", добавя Моравецки.
РИА