Урната с праха на Фидел Кастро бе положена по време на частна церемония тази сутрин, с което се слага край на 9-дневния траур за мъжа, управлявал Куба близо половин век, съобщава АП.

Фидел Кастро - един живот, пълен с любов

Военен автомобил, превозващ останките му в покрити с кубинското знаме в кедров ковчег тръгна от "Площада на революцията" в източния кубински град Сантяго де Куба в 6.39 ч. местно време тази сутрин. Хиляди хора се бяха наредили покрай пътя до гробището "Санта Ифихения", като размахваха кубински флагчета и скандираха "Слава на Фидел!"

Световни лидери ще се сбогуват с Кастро, Обама няма да присъства на погребението

Топовен салют от 21 залпа отбеляза началото на церемонията, а събралото се множество пред входа на гробищата запя националния химн. Салют имаше едновременно и в столицата Хавана. Церемонията продължи над един час и остана скрита за обществеността, след като кубинските ръководители решиха в последната минута да отменят плановете за предаване на живо на погребението по националната и международна телевизия. Международните медии също не бяха допуснати до церемонията.

Военната музика можеше да се чуе и извън гробището, където една от опечалените гражданки, Инес де ла Роса, сподели, че би желала да гледа церемонията по телевизията, но "разбираме, че те като семейство също имат нужда от лично пространство".

Половин милион кубинци и много чужди политици на погребението на Фидел Кастро

Според друга кубинка, Елена Виналес, не е изненадващо, че церемонията не се предава, тъй като това е "семеен момент".

Погребаха Фидел Кастро на частна церемония в Сантяго де Куба (ВИДЕО)
netinfo

Решението церемонията да не бъде публична бе обявено, след като президентът Раул Кастро съобщи желанието на Фидел Кастро да не бъдат кръщавани на негово име площади и улици и да не се издигат паметници в негова чест, за да се избегне култ към личността.

Източник: БТА