Половин милион кубинци и много чужди политици на погребението на Фидел Кастро
Половин милион кубинци и много чужди политици на погребението на Фидел Кастро / Guliver/Getty Images

Около половин милион души се събраха снощи на главния площад във втория по големина кубински град Сантяго да Куба, за да се простят с бащата на кубинската революция Фидел Кастро, който почина на 90-годишна възраст, предаде ТАСС. Те пееха националния химн и скандираха "Аз съм Фидел". Мнозина носеха червено-черни ленти на ръцете си, отбелязва ДПА.

Световни лидери ще се сбогуват с Кастро, Обама няма да присъства на погребението

Траурната церемония оглави сегашния кубински лидер, братът и съратник на революционера Раул Кастро. Той произнесе и основната реч, в която оповести желанието на Фидел Кастро да не бъдат кръщавани на негово име площади и улици и да не се издигат паметници в негова чест.

Половин милион кубинци и много чужди политици на погребението на Фидел Кастро
netinfo

"Лидерът на революцията отхвърляше всякакви прояви на култ към личността и бе последователен по този въпрос до последните часове на живота си. Той настояваше след смъртта му неговото име да не се използва в названия на институти, площади, паркове, булеварди, улици или други обществени места, беше също и против това да се издигат паметници, бюстове, статуи и други подобни обекти в негова чест.

В съответствие с волята на другаря Фидел на следващите сесии на Националното събрание на народната власт ние ще представим съответни законодателни инициативи", каза държавният глава на островната държава.

Фидел Кастро - един живот, пълен с любов

"Тук, пред останките на Фидел в героичния град Сантяго де Куба, ние се заричаме да браним родината и социализма", подчерта Раул Кастро, цитиран от Франс прес. Той благодари на всички, които изразиха съболезнования или произнесоха слова на солидарност с кубинския народ. Очакваше се да говорят също водачи на масови и обществени организации, а церемонията се предава пряко по телевизия и радиото.

За да отдадат почит на една от най-легендарните личности на ХХ век пристигнаха и редица чуждестранни политици, сред които президентите на Венецуела, Никарагуа и Боливия - Николас Мадуро, Даниел Ортега и Ево Моралес, както и двама бивши бразилски президенти - Лула да Силва и Дилма Русеф. Тук бяха министърът на екологията на Франция, социалистката Сеголен Роаял, както и аржентинската футболна звезда Диего Марадона - близък приятел на покойния кубински лидер.

Половин милион кубинци и много чужди политици на погребението на Фидел Кастро
netinfo

"Ще ми липсват неговата преданост, неговите съвети, неговото образование", каза Ево Моралес, пристигайки на летището в Сантяго да Куба, където се прегърна с пристигащите по същото време Лула да Силва и Дилма Русеф, които също така бяха много близки с Кастро.

Площадът носи името на героя от освободителната борба на кубинския народ срещу испанското владичество Антонио Масео и бе открит лично от Фидел Кастро през 1991 г. Там се издига 16-метрова бронзова статуя на генерала от освободителната армия, който сякаш призовава народа да се присъедини към въстанието и борбата за свобода и независимост.

ДПА припомня, че именно в Сантяго де Куба, в източния край на Куба, Кастро започна въоръжената борба за сваляне на проамериканския диктатор Фулхенсио Батиста на 26 юли 1953 г., когато предвождан от него въоръжен отряд атакува местната казарма Монкада. Започналото тогава бунтовническо движение премина през редица перипетии, за да триумфира на 1 януари 1959 г., когато въстаническата армия навлезе в Хавана и взе властта, превръщайки Куба в първата комунистическа страна в Западното полукълбо.

Половин милион кубинци и много чужди политици на погребението на Фидел Кастро
netinfo

Преди да пристигне в източния град траурната процесия с урната с праха на команданте, поставена на лафет, теглен от военен масленозелен джип, измина над 1000 км по територията на 13 от всичките 15 провинции на страната. Навсякъде го посрещаха стотици хиляди кубинци, отдаващи последна почит.

След края на траурния митинг в памет на Фидел Кастро през цялата нощ жители на Сантяго де Куба и едноименната провинция, станали люлка на кубинската революция, оглавена от него, ще се сменят край урната му до зори. Рано сутринта ще започне самото погребение. Урната ще бъде положена в гробището "Санта Ифигения", където е погребан и кубинският национален герой от борбата за независимост Хосе Марти.

Лидерът на кубинската революция почина на 25-и ноември.

Източник: БТА