Подведоха под отговорност българи за измама с банкови карти в САЩ
Подведоха под отговорност българи за измама с банкови карти в САЩ / снимка: БГНЕС

Двама българи, арестувани с повече от 57 000 долара в брой, бяха подведени под наказателна отговорност за скимиране на банкови карти в Атланта, щата Джорджия, съобщи изданието "Атланта джърнъл конститюшън", като се позова на местните власти. 

 

Николай Николов и Йордан Кавоклов, и двамата на 23 години, прикрепяли сканиращи устройства към банкомати на територията на Атланта и откраднали номерата на банковите карти и паролите на десетки, ако не стотици нищо неподозиращи картодържатели, съобщи прокурорът Дейвид Намиас.

 

Престъпниците изпращали получената информация чрез имейли до Русия и България, откъдето получавали данни за сметки на клиенти на банки извън Джорджия. След това  двойката качвала данните на крадени карти за подаръци /Gift card/ от магазини Сиърс и Бас Про Шоп.  

   

Двамата били арестувани на 6 ноември пред Банк ъв Америка в местността Мариета, след като свидетели съобщили на полицията, че ги видели да използват множество карти на банкомата. При задържането им полицията открила у тях 80 откраднати Gift card с променени магнитни ленти и пароли, изписани върху всяка от картите, както и 3000 долара в 20-доларови банкноти. При по-обстоен обиск са били намерени 57 000 долара в брой, около половината от които опаковани в пластмасови торбички, натъпкани във вратата на автомобил "Ягуар", собственост на единия от мъжете.

 

Николов и Кавоклов са обвинени в заговорничество, измама със специално устройство за достъп и кражба на лични данни при особено тежки обстоятелства. Всеки от тях може да бъде осъден на до 60 години затвор и да заплати глоба до 250 000 долара, съобщиха властите.