Изследователи от Европейската комисия предупредиха, че в момента почти половината от територията на ЕС е изложена на риск от засушаване, тъй като Югозападна Европа е обхваната от гореща вълна.

В доклад за юли Съвместният изследователски център на Европейската комисия посочва, че 46% от територията на ЕС е изложена на суша с предупредително ниво, а 11% - с ниво на тревога, като посевите вече страдат от липсата на вода.

Италия е най-силно засегната, като басейнът на река По в северната част на страната е изправен пред възможно най-високата степен на засушаване, съобщи ЕС.

Португалия се бори с горски пожари в условията на суша и жега

В Испания обемът на водните басейни в момента е с 31% по-малък от средния за последните 10 години, се казва в доклада, а в Португалия водата за производство на хидроенергия е наполовина по-малко от средното за предходните седем години.

Изследователите от ЕС предупредиха също така, че липсата на вода и силните горещини водят до намаляване на добивите от земеделски култури във Франция, Румъния, Испания, Португалия и Италия.

В доклада се допълва, че прогнозите за времето предвиждат това състояние да продължи, което ще допринесе за вече "много критичната ситуация", която ще изостри последиците за селското стопанство, енергетиката и водоснабдяването.
 
БГНЕС