/ БГНЕС
Украинската група "Оркестър Калуш", спечелила песенната надпревара "Евровизия" по-рано този месец, събра 900 хил. долара за въоръжените сили на страната си, като продаде трофея си, предаде Ройтерс.

Групата спечели "Евровизия" със своята песен "Стефания". В неделя нейните членове продадоха кристалния микрофон, който получиха като награда. Това стана на търг във "Фейсбук" с участието на украинския телевизионен водещ Сергий Притула.   

Скандалът с „Евровизия“: Нова версия за анулираните резултати

Купувач на статуетката е украинската компания "Уайтбит", която има платформа за купуване и продаване на криптовалути, предаде ДПА.

Събраните средства ще бъдат използвани за купуването на военни дронове в помощ на украинските сили, които "четвърти месец бранят страната си от руското нашествие". От началото на инвазията на 24 февруари загинаха хиляди цивилни, милиони украинци бяха принудени да напуснат домовете си и цели градове бяха изравнени със земята.

В Берлин на благотворителен концерт фронтменът на бандата Олег Псюк организира томбола за знаменитата си розова шапка идиотка. Всички събрани средства отново ще отидат за украинската армия.

Руските сили напредват към центъра на Северодонецк, ситуацията се усложнява

"Оркестър Калуш" спечели 66-ото издание на "Евровизия" в Торино, след като стана категоричен победител във вота на публиката. Триумфът се възприема като демонстрация на солидарност с Украйна от страна на публиката в десетки страни. Русия бе изключена от тазгодишното издание на конкурса заради войната.
БТА