Писателят Салман Рушди: Нещо се обърка в същността на исляма
Писателят Салман Рушди: Нещо се обърка в същността на исляма / снимка: Reuters, архив

Британският писател Салман Рушди, който девет години се укрива заради смъртната присъда, издадена срещу него с фетва от иранския върховен лидер, заяви в интервю, че нещо се е объркало в същността на исляма, предаде Ройтерс.

Рушди каза пред вестник "Монд", че годините, в които е бил принуден да се укрива заради фетвата от 1989 г. на аятолах Рухолах Хомейни, са го накарали да следи отблизо радикализирането на мюсюлманския свят.

"Нещо се обърка в същността на исляма. От съвсем скоро е. Помня, когато бях млад, много градове в мюсюлманския свят бяха космополитни, културни центрове", каза той. "За мен е трагедия, че тази култура западна до такава степен. Това е като рана, която сам си си нанесъл.Ислямът, с който аз израснах, бе открит, повлиян от суфизма и хиндуизма, а не като този, който сега бързо се разпространява", добави писателят.

Фетвата, която бе издадена в отговор на романа му от 1988 г. "Сатанински строфи", превърна Рушди в синоним на борбата между свободата на изразяване и необходимостта да се уважава религиозната чувствителност, предава БТА. Мемоарите му от деветте години, прекарани в укриване, бяха публикувани тази седмица.

Интервюто е направено на 12 септември, малко след като филм, осмиващ пророка Мохамед, предизвика ожесточени протести в ислямския свят.

"Има граници, отвъд които не можем повече да обвиняваме Запада", каза Рушди пред "Монд". "Ако имаше и най-малкият знак, че мюсюлманското общество може да създаде открита демокрация, щях да променя мнението си", добави писателят.

Иранска религиозна фондация увеличи тази седмица паричната награда, която дава за смъртта на Рушди, припомня Ройтерс.