/ Guliver/Getty Images
Северна Корея предупреди САЩ, че има "сериозно" намерение да се върне към политическата стратегия, предполагаща да развива ядрения си арсенал, ако не бъдат вдигнати наложените й икономически санкции, предаде АФП.

Лидерите на двете Кореи затоплиха отношенията си (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пхенян години наред се придържаше към т. нар. стратегия бюнджин, предвиждаща едновременно развитие на ядрените възможности и на икономиката. През април севернокорейският ръководител Ким Чен-ун заяви, че страната вече се е сдобила с ядрени оръжия и занапред Северът ще се концентрира върху "социалистическото икономическо строителство". На полуострова цари "нов климат на разведряване и мир", обясни той.

Северна Корея увеличила производството на гориво за ядрени оръжия?

Външното министерство на КНДР заяви в комюнике, че Пхенян може да се върне към политиката "бюнджин", ако САЩ не променят своя подход към санкциите срещу Северна Корея. Водеща страна в международните усилия, положени през 2017 г. с цел икономически натиск върху КНДР, САЩ отказват да облекчат санкциите, докато Северът не осъществи "окончателна и изцяло проверима денуклеаризация".

Тръмп вижда „страхотен напредък“ в отношенията между двете Кореи

Пхенян осъди "гангстерските методи" на американците и ги обвини, че настояват КНДР се разоръжи едностранно, без да правят отстъпки от своя страна. "Подобряването на отношенията и санкциите са несъвместими", се казва в комюникето. Северът все още очаква "съответния отговор от САЩ", добавя Пхенян.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпейо съобщи, че през следващата седмица ще се срещне с високопоставен представител на Северна Корея, предаде АФП. При тв канал "Фокс нюз" Помпейо каза, че му предстои среща в Ню Йорк с Ким Йон-чхол, смятан за дясна ръка на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
БТА