Перу унищожава лаборатории за наркотици
Перу унищожава лаборатории за наркотици / netinfo

Перу, който е вторият в света производител на кокаин, възнамерява да извърши въздушни удари, за да разруши лаборатории за производство на наркотици и писти за приземяване, използвани от трафикантите, съобщи президентът Алан Гарсия, цитиран от Ройтерс.

Ден по-рано Гарсия посочи, че изкореняването на плантациите с кока ще бъде възобновено в най-големите райони за производство на кокаин в страната. Правителството и фермерите бяха сключили споразумение да се спре изкореняването на тази култура, която за много местни производители е единственият начин на препитание, припомня Ройтерс.

По официални данни миналата година перуанската полиция е нанесла въздушни удари срещу 718 фабрики за кокаин и е конфискувала 14,7 тона почти готова продукция. Унищожени са били и над 24 000 акра незаконни плантации от кока, която се използва за производство на кокаин.

Правителството в Боливия обяви план за разширяване на програмите за изкореняване на плантации от кока в провинция Юнгас, северно от Ла Пас, която е традиционен производител на тази култура, предаде Асошиейтед прес.

През последните години този вид плантации се разшириха доста извън традиционните райони, защитени от боливийските закони. Така неизвестна част от излишъка на кока се смесва с различни химикали и се превръща в кокаин.

Заместник-министърът по въпросите на социалната закрила Фелипе Касерес заяви вчера пред журналисти в Ла Пас, че строгите мерки за регулиране производството на кока ще започнат на 9 април, с изключение на традиционните производствени райони.

Вниманието ще бъде насочено към относително новите плантации близо до Каранави, на 100 км североизточно от Ла Пас.

Боливийските закони разрешават култивирането на кока само на площ от 12 000 хектара (30 000 акра) в специално обособени райони в Юнгас. По силата на декрет на президента Ево Моралес, самият той бивш производител на кока, беше разрешено отглеждането на тази култура на площ от 3200 хектара в областта Чапаре.

Моралес предложи законът да бъде променен и да бъде разрешено отглеждането на кока в двата района върху площ от общо 20 000 хектара (49 400 акра). Касерес вчера издигна отново това предложение.

По програмата за изкореняване на плантации от кока в Боливия миналата година бяха унищожени 5000 хектара от тази култура, повечето в Чапаре.