Джъстнин Трюдо
Джъстнин Трюдо / БГНЕС
Китай прикани днес премиера на Канада Джъстин Трюдо "да спре да прави безотговорни изявления", след като той каза, че решението на Пекин да обвини двама канадци в шпионаж е в отговор на ареста в Канада на вицепрезидентката на "Хуавей" Мън Ванчжоу, която е издирвана в САЩ, предаде АП.

Обвиненията в шпионаж са "напълно различни" от случая с Мън, каза говорител на китайското външно министерство. "Няма такива неща като произволно задържане" заяви говорителят Чжао Лицзян и добави: "Китай призовава съответния канадски ръководител добросъвестно да се придържа към духа на закона, да уважава правния суверенитет на Китай и да престане да прави безотговорни изказвания".

16 г. за шпионаж срещу Русия отнесе US морски пехотинец, иска Тръмп да се намеси

Мън бе арестувана през декември 2018 г. в Канада по искане на САЩ, където е обвинена в нарушения на търговските санкции срещу Иран, като е злоупотребила с доверието на хонконгски банки. Понастоящем тя пребивава в собственото си имение във Ванкувър, където се предполага, че подготвя своята дисертация.

Двамата канадски граждани Майкъл Ковриг и Майкъл Спавър са държани на неизвестно място в Китай. Китайските власти отказват достъп до тях на адвокати и роднини с мотив пандемията.

Обвиненията срещу Ковриг и Спавър бяха предявени в петък, след като канадски съд реши делото за екстрадицията в САЩ на Мън Ванчжоу да премине в следващата си фаза.

Канадският премиер каза пред репортери в Отава, че китайските власти "пряко обвързват" случая с Ковриг и Спавър със случая Мън. Той призова Пекин да спре с "произволните задържания".
БТА