Китайското външно министерство обяви санкции срещу председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, след като посещението й в Тайван тази седмица предизвика ярост и демонстрации на военна сила от страна на Пекин.

Министерството заяви, че с посещението си Пелоси се е "намесила сериозно във вътрешните работи на Китай и сериозно е подкопала суверенитета и териториалната цялост на Китай" и че Китай ще "наложи санкции на Пелоси и семейството ѝ", без да дава повече подробности.

Китай с мащабни военни учения в Тайван след посещението на Пелоси

От 1979 г. Вашингтон признава само едно китайско правителство – това на Пекин, но същевременно продължава да оказва подкрепа на тайванските власти, главно чрез значителна продажба на оръжия, отбелязва АФП.

Пелоси каза, че визитата й в Тайван е свързана със закона за отношенията с Тайван, гласуван от Конгреса на САЩ през 1979 г. и обхващащ отношенията между Вашингтон и Тайпе.

Става дума за установяването на мир в Тайванския проток и за поддържане на статуквото, добави Пелоси  като похвали великата тайванска демокрация, икономическото благоденствие и „уважението към всички жители“ на острова.
БТА/БГНЕС