Руският патриарх Кирил изрази подкрепата си за усилията на президента Владимир Путин да предотврати сътресенията в страната, предаде ТАСС. 

"Като отправям молитви за мирно решаване на настоящата ситуация, в качеството си на Предстоятел на Руската православна църква призовавам тези, които са взели оръжие и са готови да го насочат срещу своите братя, да се вразумят. Пред лицето на общата заплаха е необходимо да се запази единомислието, да се преглътнат обидите и личните амбиции, колкото и трудно да е това понякога. Подкрепям усилията на руския държавен глава да предотврати безредиците в нашата страна", каза патриархът в обръщението си към своите сънародници.

Путин: Действията на Пригожин са удар в гърба

Патриарх Кирил отбеляза, че военната конфронтация е изпитание, при което е още по-необходимо "да пазим единството на народа, да се молим на Бога, да подкрепяме войниците и да се поддържаме взаимно по всички възможни начини".

"Днес, когато нашите братя се сражават и умират по фронтовете, самоотвержено изпълнявайки своя дълг, когато враговете полагат всички усилия да унищожават Русия, опитът да се посее раздор в страната представлява най-голямото престъпление, което няма никакво оправдание", продължи той.

"Господ да запази мира и единството, застрашени от призивите за размирици. Нека Бог закриля Русия, нейния народ и нейната армия", каза още руският партриарх.
Николай Велев/БТА