Партията на Владимир Путин спечели изборите, но събра под 50% от гласовете
Партията на Владимир Путин спечели изборите, но събра под 50% от гласовете / снимки: Reuters

Партията на Владимир Путин „Единна Русия” печели вчерашните парламентарни избори, сочат резултати от преброяването на гласовете. Това съобщи Централната избирателна комисия, цитирана от АФП. По данни след обработка на 95% от протоколите обаче „Единна Русия” не набира 50%. Избирателната активност в страната е била 60,2%, уточни ЦИК.

Преди обявяването на окончателните резултати от изборите за долна камара на руския парламент Франс прес представя справка за четирите партии в новия състав на Думата, начело с "Единна Русия", която все пак запазва абсолютното си мнозинство.

"Единна Русия" печели 238 места и запазва хегемонията си в Държавната дума, която упражнява от учредяването си през 2003 г., въпреки изгубените на вчерашния вот 77 места. Председател на партията е Владимир Путин, макар той, според една от особеностите на руската политическа система, никога да не е членувал в нея. В петък Путин обобщи разбиранията си за парламентаризма в едно изречение: "Ако някой иска шоу, да иде на цирк, кино или театър".

Комунистическа партия на Руската федерация - 92 места (при 57 преди). Формацията, наследила Комунистическата партия на Съветския съюз, се ръководи от 1993 г. от непоклатимия Генадий Зюганов. През 90-те години на миналия век той се прочу като яростен противник на президента Борис Елцин. Комунистите, все така начело със Зюганов, не бяха чак толкова критични към Владимир Путин, но си останаха основна опозиция. И ако през първото десетилетие на сегашния век електоратът на комунистите ерозираше, то на вчерашните парламентарни избори партията регистрира сериозно подобрение в резултатите.

"Справедлива Русия" - 64 места. На тази основана през 2006 г. партия се гледаше до голяма степен като на движение, дирижирано от Кремъл да привлича десноцентристки гласове. След изборите от 2007 г. тя бе представена с 38 депутати в Думата. През 2004 г. нейният лидер Сергей Миронов участва в президентските избори, като наред с това подкрепяше кандидатурата на Путин. След като близо 10 години беше председател на Федералното събрание (горната камара), през 2011 г. той бе принуден да се оттегли от поста и оттогава е все по-критичен към руското правителство. При все това анализаторите очакват групата му в Думата да подкрепя стабилно "Единна Русия".

Либерално-демократическата партия на Русия, която получава 56 места, е популистка, на моменти антизападна и националистическа формация, която открай време се ръководи от колоритния Владимир Жириновски. С някои редки изключение, партията следва и подкрепя политиката на Владимир Путин и 56-те й депутати в новата Дума (при 40 през 2007 г.) едва ли ще изневерят на тази тенденция.

Борис Гризлов най-вероятно ще остане на поста председател на Думата след парламентарните избори в Русия, съобщи руската агенция Интерфакс. На пресконференция секретарят на Президиума на "Единна Русия" Сергей Неверов каза, че партията напълно я "удовлетворява" сегашният председател на Думата - Гризлов, който е и председател на Висшия съвет на "Единна Русия".

Партията на Путин може да получи 238 от общи 450 места в долната камара на парламент според резултатите, председателят на ЦИК Владимир Чуров, цитиран от ИТАР- ТАСС и АФП. Комунистическата партия може да претендира за 92 мандата, „Справедлива Русия” - за 64, а Либералнодемократическата партия за 56, добави Чуров.

Още не са готови пълните предварителни резултати и това важи не само за отдалечени избирателни райони, но и за Санкт Петербург и Москва, уточни говорителят на ЦИК. Тези неокончателни резултати сочат спад в популярността на партията на Путин, която спечели 64,3% от гласовете на предишните парламентарни избори през 2007 г., отбелязва АФП.

Партията на Владимир Путин спечели изборите но събра под 50 от гласовете
netinfo

В Красноярския край (Сибир) по предварителни резултати партията „Единна Русия” е получила само 36,67 на сто от гласовете на вчерашните парламентарни избори, предаде ИТАР-ТАСС. С близки до нея резултати - 23,62 на сто - е комунистическата партия, следвана от „Справедлива Русия”, за която са гласували 15,88 на сто от избирателите, допълва БТА.

„Единна Русия” - управляващата партия в Руската федерация, губи конституционното си мнозинство в Държавната дума, констатира руският печат в коментарите на предварителните резултати от парламентарните избори в неделя.

В Думата влизат и четирите сегашни парламентарни партии, обобщава „Комерсант”. Президентът на Русия Дмитрий Медведев, оглавил листата на управляващите, заяви, че „Единна Русия” ще бъде принудена да влиза в коалиции.

„Единна Русия” ще получи мнозинство в парламента само заради спецификата на руското изборно законодателство, твърди „Ведомости”, чиито експерти обещават трудна петилетка за партията на властта. „Единна Русия” е свикнала да работи, разполагайки с конституционно мнозинство. Занапред, когато взема основните си политически решения, ще й се налага да сключва споразумения с други фракции, прогнозира руският политолог Алексей Макаркин пред изданието, цитиран от Би Би Си.

„Фактически изборите се превърнаха в референдум срещу „Единна Русия”, пише в „Известия” наблюдателят Борис Межуев. Държавната дума ще бъде „двуядрена”, смята анализаторът Алексей Мухин, цитиран в материала. Едното „ядро” ще е „Единна Русия”, а другото ще бъде формирано от съюз между комунистите и „Справедлива Русия”. Всичко зависи от това дали комунистите ще склонят на подобен съюз, но един такъв тандем ще увеличи политическата им тежест, отбелязва експертът.

Колегата му Дмитрий Орлов обаче изключва възможността за сплотяване на опозицията заради стари конфликти и големите разногласия между партийните лидери.

Партията на Владимир Путин спечели изборите но събра под 50 от гласовете
netinfo

Наблюдателите бяха главните действащи лица по време на вчерашните избори за парламент в Руската федерация. Нарушения на изборните правила регистрираха не само опозиционни партии, но и управляващата „Единна Русия”, пише руският в. „Комерсант”. Според експерта Александър Кинев от правозащитното сдружение „Голос”, по време на вота тотално са били прилагани „всевъзможни манипулативни технологии”, които може да предизвикат деформации в размер на 5 до 20%, посочва
„Комерсант”.

ЦИК обаче не е регистрирала вчера съществени нарушения - на „горещата линия” имало общо 1700 обаждания и в 62% от случаите хората искали информация и разяснения. Данните на опозицията и правозащитниците обаче се разминават с тези на „горещата линия”, защото наблюдателите на „Голос” целенасочено търсят нарушения, а „който търси, винаги намира”, изтъква пред „Ведомости” Игор Богданов, изпълнителен директор на Фондацията за свободни избори.

Предизборната кампания „ще се запомни не с креативни лозунги, а с масивната и изобретателна борба срещу независимия одит на гласуването и броенето на гласовете”, пише „Ведомости” в редакционен коментар. Русия не е виждала „толкова мръсотия, колкото имаше на тези избори”, „дори по време на дълбокия икономически спад през управлението на Елцин”, твърди лидерът на комунистите Генадий Зюганов, говорил пред „Комерсант”.