Британският премиер Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей / БГНЕС, архив
Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей е увеличила през седмицата леко преднината си пред основната опозиционна партия на лейбъристите. Това показва социологическо проучване от вчера на компанията Оу Ар Би, цитирано от Ройтерс.

Консерваторите имат подкрепа от 46 процента или с 4 пункта повече от изследването на Оу Ар Би от миналата седмица. Лейбъристите са без промяна на равнище от 31 процента преди изборите на 8 юни.

Тереза Мей: Предсрочните избори във Великобритания ще осигурят стабилност
 

Британският премиер Тереза Мей
БГНЕС, архив

Оналайн проучването е проведено сред 1552 души на 3 и 4 май. Резултатите от частичните местни избори в четвъртък, на които консерваторите постигнаха големи успехи, бяха обявени на 5 май, тоест не са отразени в изследването.

ЕК: Великобритания ще прекрати членството си в ЕС на 29 март 2019

Великобритания задейства процедурата за излизане от Евросъюза на 29 март тази година и се очаква тя да приключи за две години. Британският премиер Тереза Мей реши да свика предсрочни парламентарни избори на 8 юни. Тя смята, че предсрочния вот на Острова ще осигури стабилност. Изборите през юни означават, че британците ще гласуват отново през 2022 г., което ще даде на премиера повече пространство за маневри в преговорите със съюза, отбелязват световните агенции.

Мей: Брекзит ще създаде една по-сплотена Великобритания
 

Британският премиер Тереза Мей
БГНЕС, архив

Преди да задейства процедурата за Брекзит Мей изрази увереността си, че излизането от ЕС ще позволи създаването на една по-сплотена нация във Великобритания, която ще се запази в сегашните си граници и ще стане „силата, която не може да бъде спряна“. „Уверена съм, че когато работим заедно, няма граници за нашите възможности“, допълни тя.

Британците вече съжаляват за Брекзит

Мей е категорична, че втори референдум за Брекзит няма да има.
БТА