Париж и Берлин не могат да приемат исканията на Русия да плащат в рубли за доставките на газ. Това съобщи в четвъртък френският финансов министър Бруно льо Мер на пресконференция в Берлин, цитиран от медиите.

Путин: От 1 април газът ще се плаща само в рубли от западните купувачи

„Няма да се съгласим да плащаме за газ в друга валута, освен посочената при сключване на договорите. Те са сключени в евро и трябва да се плащат в евро. Условията на договорите трябва да бъдат изпълнени напълно. Страните от Г-7 ясно заявиха това и преди и ние потвърждаваме с Германия желанието си да ги изпълним, както са предвидени", отбеляза Льо Мер.

По думите му Париж и Берлин работят заедно, за да изготвят план в случай, че доставките на руски газ бъдат прекъснати. "Работихме по всички сценарии и продължаваме да го правим заедно с Германия. Може да се сблъскаме със ситуация, в която няма повече руски газ. Наша отговорност е да бъдем готови за това и заедно правим такава работа. „Необходимо е да останем верни на принципа на европейската солидарност“, каза френският министър.


Русия: Изискването за разплащания за газа в рубли не е нарушение на договорите (ОБЗОР)

Според него Париж и Берлин „отчитат интересите на икономиката и населението“. „Затова подготвяме всички сценарии и обмисляме всякакви възможни хипотези“, каза Льо Мер.

БГНЕС