/ iStock
Ако РС Македония не направи конституционни промени, в края на тази година страната ще бъде отделена от Албания по пътя на нейната евроинтеграция.
Това заяви държавният секретар по европейските въпроси на Франция Лорънс Бун. Тя бе част от т.нар. "Ваймарска тройка", която посети Скопие.

"Ако не бъдат направени конституционни промени преди края на тази година, има риск РСМ да бъде отделена от Албания. Конституционни промени са част от договора, който бе постигнат от РСМ и ЕС, за да продължи автоматично страната в процеса по присъединяване", каза още тя и добави: Няма други искания.

Френският държавен секретар изрази удовлетворението си от факта, че "предложението за промени в Конституцията вече е на масата за обсъждане и този процес вече е започнал". Според нея това е много важно.

"Няма други искания за започване на предприсъединителните преговори. Бъдещето относно започването на преговорите е в ръцете на парламента, и РСМ има суверенното право сама да реши какво иска. Надявам се това да се случи, и страната да се присъедини към семейството на ЕС", каза още тя пред държавната агенция в Скопие.

На 18-ти този месец македонското правителство прие текста на Предложението за пристъпване към конституционни промени, и реши документът да бъде внесен в Събранието на Република Северна Македония.

Припомня ме, че одобрението на промените в Конституцията на РСМ стана само ден след посещението на т.нар. "Ваймарска тройка" в Скопие - на германският министър за Европа Анна Леерман, на френския държавен секретар по европейските въпроси Лорънс Бун и на полския министър по Въпросите на ЕС Шимон Шинковски вел Сенк.

По време на разговорите с премиера Димитър Ковачевски, с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, с лидера на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети и с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, и тримата категорично заявиха, че РСМ няма да получи по-добро предложение за започване на преговори за членство в ЕС. Тримата призоваха властите в Скопие да направят решителната крачка по пътя на ЕС - да променят Конституцията.

Постигнахте голям напредък по пътя към ЕС и сега е важно да предприемете следващите съгласувани стъпки, включително конституционни промени. Преговорната рамка е подкрепена от всички 27 страни членки, няма нови условия, динамиката на реформите ще определи скоростта на процеса на присъединяване. Това заяви пред агенция МИА германската министърка за Европа Анна Леерман. Тя е в Скопие като част от „Ваймарска тройка", включваща френския държавен секретар по европейските въпроси Лорънс Бун и полския министър по Въпросите на ЕС Шимон Шинковски вел Сенк.

„Ясно е, че сега има голяма възможност за разширяване. След бруталната атака на Русия срещу Украйна, целият процес на разширяване придоби нова скорост. Украйна и Молдова вече имат статут на кандидатки, миналото лято започнахме преговори с Албания и Северна Македония, а процесът на технически скрининг ще приключи до края на годината. Така има уникална възможност в края на тази година да продължат преговорите за първите кандидати. Северна Македония постигна голям напредък по пътя към ЕС, много реформи, чрез които виждаме ангажимента към ЕС, така че сега е важно да предприемем следващите съгласувани стъпки – включително конституционните изменения – за да се възползваме от тази възможност Северна Македония да стане член на европейското семейство.

Относно опасенията от евентуално ново вето от страна на България, въпреки личната гаранция от страна на канцлера Олаф Шолц, че няма да има нови условия, Леерман уверява, че условията вече са ясно посочени в преговорната рамка и има нова динамика в процеса. „Вижте, Северна Македония никога не е била толкова близо до Европейския съюз, ние сме приели преговорна рамка, която ясно определя стъпките, които трябва да се предприемат за членство в ЕС, това е ясно и договорено и там са посочени условията.

Освен това българското Министерство на външните работи вчера излезе с изявление, в което ясно заявява, че това е задължително за тях, че те ще оценят процеса въз основа на това. Както казахме преди, ясно е, че в Европейския съюз има нова динамика около разширяването, защото смятаме, че е в интерес на нашата сигурност то да се случи възможно най-скоро. Тази динамика е причината за посещението на австрийския и други министри на външните работи, както и за нашето посещение, и ясно показва, че за нас е много важен приоритет Северна Македония да стане част от ЕС, подчертава Лирман, кято е добре запознат с европейското досие на страната.

Междувременно полският министър по европейските въпроси Шимон Шинковски вел Сенк каза, че „Вие сте в решаващ момент от вашата европейска интеграция. Не е наша работа да ви казваме какво да правите, наша работа е да споделим гледната точка, че е време да се възползвате от възможностите, които сега сте създали след руската агресия в Украйна.

Следващата година ще бъде по-трудна, тъй като ЕС вероятно ще се концентрира повече върху себе си в контекста на институционалните промени, които ще последват изборите за Европейски парламент. Важно е да подчертая и затова сме тук заедно с моите колеги от Германия и Франция, че Северна Македония е в решаващ момент по отношение на нейната европейска перспектива. Първият аспект е руската агресия в Украйна. Това означава страдание за украинския народ, но от друга страна, ть отвори нова политическа перспектива в много аспекти. Само ще спомена, че Северна Македония се присъедини към НАТО, както и Финландия, и това донесе нова перспектива в разширяването на Алианса. Това означава и нова перспектива за разширяването на ЕС, тъй като Украйна и Молдова получиха статут на страни кандидатки.

Вторият аспект са изборите за Европейски парламент догодина, последвани от институционални промени в ЕС и нова Европейска комисия. През следващата година ЕС вероятно ще се съсредоточи повече върху себе си в контекста на институционалните промени. Следващите седмици и месеци представляват възможност, която Северна Македония трябва да използва, за да направи крачка напред към интеграцията в ЕС и ние сме тук, за да подкрепим тези стъпки, подчертава Шинковски. Попитан дали аспектът на сигурността, който се засили след войната в Украйна, може да съкрати процедурите за приемане в ЕС и да ускори процеса на реформи в управлението и вземането на решения в самия съюз, полският министър подчертава, че измерението на сигурността винаги е било част от самата концепция на ЕС, но сега е станало по-видимо. 
БГНЕС