/ БГНЕС

Нов апел на папа Франциск за мир в Източна Европа. Папата, който на 25 март предстоятелства в базиликата Свети Петър молитвата за посвещаване на Русия и Украйна на Непорочното сърце на Мария, въздигна отново глас, за да замлъкнат оръжията и конфликтът да спре.

„Измина повече от месец“, припомни папата след неделната молитва Ангел Господен, „от началото на инвазията в Украйна, от началото на тази жестока и безсмислена война, която, като всяка война, е поражение за всички, за всички нас. Необходимо е да се отрече войната, място на смърт, където бащите и майките погребват децата си, където мъжете убиват братята си, без дори да са ги видели, където силните решават, а бедните умират."

Папа Франциск: Войната в Украйна може да доведе до избухването на световен конфликт

Войната не само опустошава настоящето, но и бъдещето на едно общество. Четох, че от началото на агресията в Украйна, едно на всеки две деца е напуснало страната. Това означава унищожаване на бъдещето, причиняване на драматични травми на най-малките и най-невинните от нас. Това е жестокостта на войната, варварски и светотатски акт! Войната не може да бъде нещо неизбежно: не трябва да свикваме с войната! Вместо това трябва да превърнем днешното възмущение в ангажимент за утрешния ден. Защото, ако след станалото, излезем такива, каквито сме били преди, по някакъв начин всички ще бъдем виновни. Пред опасността от самоунищожение, човечеството трябва да разбере, че е дошъл моментът да се прекрати войната, да се изтрие от човешката история, преди тя да заличи човека от историята.


Папата осъди „отвратителната война“ в Украйна и призова за спиране на конфликта

Папа Франциск отново свърза призива за мир с молитвата: „Моля се всеки политически отговорник да размисли върху това, да се ангажира с това! И, с поглед към измъчената Украйна, да разбере, че всеки ден на война, влошава положението на всички. Затова подновявам апела си: стига, спрете се, да замлъкнат оръжията, нека сериозно се разговаря за мира! Нека се молим отново, без умора, на Царицата на мира, на която посветихме човечеството, особено Русия и Украйна, с голямо и крепко участие, за което благодаря на всички вас”.

БГНЕС/Ватикан Нюз