/ БГНЕС
Папа Франциск предложи 1 милион евро за нов благотворителен фонд в помощ на хора в Рим, изпаднали в тежко положение заради икономическата криза, причинена от коронавируса, предаде ДПА.

Фондът ще бъде управляван от римския филиал на католическата благотворителна организация "Каритас", заяви Римският диоцез.

Папата изрази солидарност с всички, които се борят с COVID-19

Папата направи дарението в качеството си на епископ на Рим. В писмо до кардинал Анджело Де Донатис, който на практика ръководи Римския диоцез от името на папата, Франциск заяви, че парите би трябвало да помогнат на нуждаещи се хора да стъпят отново на краката си.

Той спомена хора с непостоянна, временна работа или чиито договори не са били подновени, стажанти, дребни бизнесмени, домашни прислужници и самонаети лица.

Папа Франциск и духовни лидери от всички религии с призив за обща молитва срещу Covid-19

"Много от тях са майки и бащи, които се борят да донесат храна на масата за своите деца и да им осигурят чистия минимум", написа той.

Папата призова обществените институции, свещениците и обикновените хора също да се включат в благотворителните усилия.

Де Донатис, който лично беше засегнат от епидемията, след като даде положителна проба за коронавирус в края на март и беше приет в болница за повече от 10 дни, каза, че е "дълбоко благодарен" на папата.
БТА