/ БТА
Папа Франциск, с рождено име Хорхе Берголио, реши днес да отбележи имения си ден, като раздаде 3000 сладоледа на бездомните в Рим, където от седмица времето е почти лятно, съобщиха от Ватикана, цитирани от Франс прес.

Папата призова вярващите да не превръщат парите и кариерата в смисъл на живота си

В много католически държави именните дни се празнуват повече от рождените и "Светият отец ще празнува този ден заедно с най-нуждаещите се, които нямат покрив над главата си", се казва в съобщение на Светия престол.

Папата изми нозете на 12 затворници

Сладоледите ще се раздават на хора, които всеки ден посещават кухните за бедни, в домове и сгради в столицата, управлявани главно от организацията Каритас.

Папа Франциск: Много хора трябва да се срамуват, че са загубили чувството за срам

Откакто преди пет години бе избран за папа, Франциск направи приобщаването на бедните една от основните теми на своя понтификат. Показа го и като постави обществени душове в непосредствена близост до колонадата на Бернини.

На 78-мия си рожден ден през декември 2014 г. папата раздаде стотици спални чували на бездомните в Рим. През следващите години той изпрати торти в кухните за бедни или други дарения за центровете за приемане на мигранти.

Папата: Фалшивите новини са зло, има ги още от библейски времена

Папата учреди Световен ден на бедните, отбелязван обикновено в третата неделя на ноември, за да насърчи вярващите да правят подобни жестове.
БТА