Папа Франциск нарече "скандални" въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия
Папа Франциск призова във великденското си послание да се ускори разпределението на ваксините срещу COVID-19, особено за бедните страни.

Той нарече "скандални" въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия, предаде Ройтерс.

За втора поредна година на религиозните служби по случай католическия Великден присъстваха съвсем малко хора в базиликата "Свети Петър", вместо огромни тълпи вътре и отвън на едноименния площад.

Папа Франциск
БТА

След като отслужи литургия, Франциск прочете посланието си "Към града и света", в което традиционно прави преглед на проблемите по света и призовава за мир.

"Пандемията все още се разпространява, а социалната и икономическа криза остава сериозна, особено за бедните. Въпреки това въоръжените конфликти не спират, а военните арсенали биват укрепвани и това е скандално", заяви папата.

Франциск призова да се сложи край "на оръжейния тътен в така обичаната и превърната в мъченица Сирия, където милиони хора живеят в нечовешки условия, както и в Йемен, където събитията се посрещат с оглушаващо и скандално мълчание, а също и в Либия, където се вижда най-накрая изход от едно десетилетие на спорове и на кървави сблъсъци", предаде Франс прес.

Папа Франциск
БТА

Главата на Римокатолическата църква също така спомена хората, които застават на страната на демокрацията и надигат мирно глас в Мианма, в която бе извършен военен преврат и в която протестите се потушават със сила от военните.

Папата призова международната общност да се притече на помощ на ливанския народ, който преживява период на трудности и несигурност.

Франциск изрази надежда, че израелците и палестинците ще намерят силата на диалога, за да постигнат стабилно решение и повтори, че подкрепя идеята за изход с две държави от израело-палестинския конфликт.

Главата на Римокатолическата църква приветства и пътя на помирението, поет в Ирак, където той беше на апостолическа визита миналия месец. Това беше първото му задгранично пътуване от ноември 2019 г.

Папа Франциск
БТА

Папата разкритикува остро насилието и тероризма в Сахел и Нигерия и призова за освобождаването на затворниците в конфликтите в Украйна и Нагорни Карабах.

По отношение на епидемичната криза папата отдаде почит на медиците на първа линия в борбата с коронавируса и призова международната общност за един споделен ангажимент, за да се преодолеят закъсненията в доставките на ваксините и да се насърчи тяхното споделяне, най-вече с най-бедните страни в света.

"Навсякъде по света пандемията за жалост увеличи драматично броя на бедните и засили отчаянието на хиляди хора", припомни папата и призова държавните власти да предоставят необходимите помощи на засегнатите, които да са достатъчни за тяхното съществуване и прехрана.
БТА