/ БГНЕС
Главата на Римокатолическата църква папа Франциск прие днес на аудиенция президента Румен Радев и водената от него делегация, която традиционно посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

БГНЕС

Президентът Радев каза пред журналисти, че е имал много интересен и откровен разговор със Светия отец. Той предаде пожеланията на папа Франциск към българския народ за здраве и благоденствие. Президентът определи визитите във Ватикана като много важни.

БГНЕС

Това е признание за приноса на българския народ към европейската цивилизация като хранител, разпространител и продължител на делото на Светите братя Кирил Методий. Папата е изразил своята увереност, че тази традиция е необходима и тя ще продължава.

Нещастният папа и усмихнатият Тръмп: най-смешните реакции в социалните мрежи

Изказахме удовлетворение от състоянието на отношенията между Светия престол и България, посочи президентът Радев. Държавният глава ще награди директора на протокола на Ватикана с орден "Св. Св. Кирил и Методий" за неговия принос за развитието на двустранните отношения.

БГНЕС

Споделихме нашите общи тревоги за многобройните проблеми на съвремието ни, за изострянето на конфликтите, за хуманитарните кризи, за трафика на хора, особено на деца, за отношението на папата към младите, за тяхното приобщаване към християнските ценности, за ролята на тези ценности за укрепването на света във всички направления за решаване на многобройните проблеми, посочи президентът Румен Радев.

Тръмп за срещата с папата: Чест за цял живот (СНИМКИ/ВИДЕО)

Държавният глава беше попитан как ще коментира факта, че македонската делегация днес отново е била на аудиенция веднага след българската. Това е дълъг проблем от много години, мисля, че той трябва да намери справедливо решение, коментира президентът. Той изрази надежда, че при сформирането на македонското правителство ще има по-тесен диалог и проблемите с общата история ще намерят разрешението си.

Папа Франциск назначава петима нови кардинали

Поставили сме ясно условие за договора за добросъседство, което е задължително, за да може Република Македония да бъде член на ЕС и на НАТО, и се надявам той да стане факт, посочи държавният глава.

БТА