/ БТА
Папа Франциск заклейми дезинформацията за COVID-19 и ваксините, която "изопачава действителността въз основа на страх". На среща с католически журналисти, създатели на мрежа за проверка на факти, папата призова да се оказва помощ на хората, които вярват в лъжи, предаде Асошиейтед прес.

Светият отец често се е обявявал за отговорна журналистика, която търси истината и уважава личността, и срещата му с представители на медийния консорциум "Католическа проверка на фактите" потвърждава това негово послание. Той е и сред активните радетели за ваксинация.

По думите му, освен пандемията, сега се разпространява и "инфодемия", която води света към "експлозия на коментари за фалшифицирани и даже измислени новини". Според него достъпът до точна, научно обоснована информация е човешко право, което трябва да бъде гарантирано, особено за онези, които са по-малко способни да се дистанцират от дезинформацията и достъпни онлайн коментари, замаскирани като факт.

Същевременно Франциск помоли за милостив и мисионерски подход към хората, които се поддават на такива изопачавания, и подпомагането им да разберат истината.
Някои католици, включително консервативни епископи и кардинали в САЩ, твърдят, че ваксините, разработени чрез изследвания на клетки от абортирани човешки зародиши, са безнравствени и отказват да ги приемат.

Но доктрината на Ватикана гласи, че е "приемливо католиците да приемат такива ваксини.

Франциск и предшественикът му Бенедикт XVI са ваксинирани с препарата на "Пфайзер/Бионтех".
БТА