Палестинският президент Махмуд Абас предупреди за "втора катастрофа на Накба", пред която са изправени палестинците, след като израелската армия нареди на повече от един милион души да се евакуират северната част на Газа.

Абас напълно отхвърля изселването на палестинци от ивицата Газа, защото "това ще бъде равносилно на втора Накба за нашия народ“, каза той, според изявление, публикувано от официалната палестинска информационна агенция Wafa, предаде АФП.

Накба или „катастрофата“ се отнася до около 760 000 палестинци, които са избягали или са били прогонени от домовете си по време на войната от 1948 г., която съвпада със създаването на Израел.

Израел предупреди: Следващите 24 часа палестинците от Газа да се евакуират в южната част на анклава

Коментарът на Махмуд Абас идва, след като израелските военни пуснаха листовки от самолети върху блокираната ивица Газа, предупреждавайки хората да бягат от севера, район, в който живеят около 1,1 милиона души.

Палестинската власт на Абас е със седалище в Рамала, на окупирания Западен бряг, и е разделена от въоръжената групировка Хамас, която управлява Газа.

Израелските сили нанесоха хиляди удари по Газа от събота, убивайки повече от 1530 души според данни на здравното министерство на Палестина.

Войната избухна в резултат на трансгранични атаки от бойци на Хамас, които са убили повече от 1300 души по последна информация на израелската армия.
БГНЕС