/ iStock/Getty Images
Въпреки че броя на потвърдените случаи на коронавирус в Пакистан расте, правителството на премиера Имран Хан отстъпи под натиска на ислямските духовници и няма да затвори джамиите в страната по време на Рамазана - спазвания от мюсюлманите едномесечен пост, предаде Асошиейтед прес.

По данни от днес потвърдените случаи на коронавирус в страната са 7993, с 514 повече от вчера. В последните 24 часа са починали още 16 души, с което смъртните случаи стават 159. В Пакистан обаче религиозните водачи са авторитетна сила, която разполага с влияние и власт, и често използва страха, че може да изведе тълпи от хора по улиците, за да принуждава правителството да отстъпва пред исканията им, отбелязва агенцията.

Пакистан бе обвинен, че е спомогнал за плъзването на вируса на други места по света, включително в Газа, след като до началото на март отказваше да отмени събиране на десетки хиляди членове на ислямското мисионерско движение "Таблиги Джамаат" за религиозно събитие. Докато властите го отменят, хиляди хора вече бяха пристигнали в Пакистан и мнозина се върнаха в страните си заразени. В Пакистан няколкостотин членове на "Таблиги Джамаат" още са под карантина, тъй като тестовете им за вируса са били положителни, а стотици други носители се пръснаха из страната, разнасяйки заразата.

Според някои оценки близо 2000 от потвърдените случаи в Пакистан са свързани с "Таблиги Джамаат". При все това правителството се съгласи вчера да остави джамиите отворени, вместо да поиска от вярващите да спазват безопасна социална дистанция. Това изискване едва ли ще бъде спазено, след като видни духовни водачи призоваха последователите си да се стекат в джамиите.