Отново спорове около новия европейския договор
Отново спорове около новия европейския договор / снимки: BGNES

Съветът на ЕС не изключва по време на работата над проекта за нов европейски договор да възникнат нови политически разногласия между страните от ЕС. Това заяви преди откриването на започналата в Брюксел Междуправителствена конференция на ЕС португалският външен министър Луиш Амаду, чиято страна е ротационен председател на съюза, предадоха световните агенции.

По думите на Амаду практическата работа по текста на новия договор ще започне във вторник на равнище експерти.

Полша обяви, че обмисля дали да отхвърли юридически задължителния характер на Хартата на основните права, както вече постъпи Великобритания, предаде Франс прес. Позицията на Варшава бе съобщена в Брюксел от полския външен министър Анна Фотига. Люксембургският министър по европейските въпроси Никола Шмит изрази съжаление, че държава, която толкова е инвестирала в борбата за свобода, издига подобно искане. Той обаче призна, че трудно ще може да се откаже на Полша нещо, което вече е било прието за Великобритания.

Лондон и Варшава критикуват различни части от Хартата на основните права на гражданите на ЕС. Великобритания се опасява, че този документ ще я принуди да промени трудовото си законодателство, включително по отношение на правото на стачка. Полша пък има претенции най-вече към раздела за семейното право, където някои положения може да се тълкуват като право на гражданите на ЕС да сключват еднополови бракове.

Португалия е определила 18 октомври като краен срок за изготвяне и приемане от правителствата на ЕС на окончателния вариант на текста на новия европейски договор, за да може документът да влезе в сила преди следващите избори за Европейски парламент през 2009 година.

В изказването при откриването на Междуправителствената конференция председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу призова правителствата на ЕС да работят "бързо, но предпазливо", за да бъде спазен този срок. Новият европейски договор трябва да замени конституцията на ЕС, която би отхвърлена на референдуми във Франция и Холандия през 2005 година.