/ Guliver/Getty Images
Казахстански журналисти публикуваха данни от разследване на луксозни имоти в подножието на казахстанската столица Алмати, които според тях принадлежат на бившия президент на страната Нурсултан Назабаев и неговите дъщери. Според Радио Азаттик, някои дворци в района на Бостандик заемат 135 хектара земя.

Парцелите се намират до парка, носещ името на президента, открит преди 10 години. Първоначално те трябвало да са част от територията на парка, но сега те са скрити от хората с високи огради и не фигурират в обществените карти.

Президентът на Казахстан замрази заплатите на министри и депутати за пет години

Парцел от 7,5 хектара принадлежи на средната дъщеря на Назарбаев Динара Кулибаева. В него има имения, изкуствено езерце, къщи за персонала. Там е регистрирано семейството на  Тимур Кулибаев, чиято фамилия е включена в списъка на най-богатите хора в Казахстан. Състоянието им се оценява на 5,8 милиарда долара.

За друг парцел се твърди, че принадлежи на най-малката дъщеря Елбаси Алия Назарбаева и нейния съпруг Димаш Досанов. Тази земя все още не е застроена. Третият голям парцел, с площ от около 9 хектара, принадлежи на голямата дъщеря на бившия президент, депутат от Мажилиса на парламента на Казахстан Дарига Назарбаева. Три обекта в рамките на съоръжението са регистрирани на нейно име, четвъртият - на нейно дружество. „Най-големият дворец” на тези земи е с площ от 46 000 квадратни метра.

В близост до къщите на Алия, Динара и Дарига на картата има парцел от 13 хектара, като само половината от него е посочена в системата на поземления кадастър. Според изданието там има къща, която принадлежи на самия Назарбаев. Преди това в него там са живели първият секретар на комунистическата партия на Казахстан Динмухамед Кунаев и неговият наследник Генадий Колбин, а през 1989 г. Назарбаев се нанася, след което къщата станала негова собственост.

Президентът на Казахстан: Чужди терористи искаха да извършат държавен преврат в родината ни

Наскоро в близост е построена още една жилищна сграда - около 2350 кв.м. Къщите са оградени с огради, зелени площи, има помощни сгради, тенис корт, езера, площадки за хеликоптери.

Останалата част от територията на парка от 85 хектара е в баланса на корпорация Алмали, която е създадена към икономическия отдел на президента и правителството и към чиито баланс са били прехвърлени много държавни обекти. Там има пет големи вили, една едноетажна къща и имение, както и в близост 15 парцела, подготвени за строителство.