Китай съобщи за първите си смъртни случаи от COVID-19 за шест месеца, като властите предупреждават, че столицата е изправена пред най-тежката ситуация от началото на пандемията, съобщава ВВС. 

Три смъртни случая са докладвани в Пекин от събота, с което официалният брой на жертвите в страната достигна 5229.

Смъртните случаи идват, когато китайската „политика на нулево COVID-19“ предизвиква редки протести.

Противоречивата стратегия доведе до милиони затворени и болни граждани, принудително поставени под карантина.

В Пекин властите вече въведоха локдаун в хайдианската част на столицата, като затвориха магазини, училища и ресторанти, а три милиона души бяха призовани да останат у дома.

Лидерът на Хонконг е с положителна проба за COVID-19 след срещата на върха на АТИС

Пътуващите към столицата също ще трябва да си направят тестове през първите три дни от посещението си и да останат вътре, докато не им бъде дадено разрешение.

Пекин - град с повече от 21 милиона - съобщи за 316 нови случая на COVID-19 до 15:00 часа в понеделник, според агенция Ройтерс. Сред трите смъртни случая, съобщени от неделя следобед, е 87-годишен мъж.

Лиу Сяофен - заместник-директор на общинския център за контрол и превенция на заболяванията в Пекин - описа ситуацията като най-сложната и тежка досега в града, добавя новинарската агенция.

Ден по-рано говорител на общината предупреди, че Пекин е изправен пред „мрачна и сложна ситуация за предотвратяване и контрол на епидемията“, според China Daily .

Докато Китай казва, че стриктната му политика за нулев COVID-19 означава, че е видял много по-малко смъртни случаи от коронавирус в сравнение с голяма част от останалия свят - въпреки че се смята, че истинската цифра може да е много по-висока - има многократни истории за забавено спешно лечение за сериозно болни хора в затворени зони или карантинни съоръжения.

През последните дни имаше вълна от възмущение онлайн след съобщенията, че бебе е починало, защото медицинските му грижи са били забавени поради ограниченията на COVID-19.

По-рано този месец имаше гневни демонстрации в западния град Ланджоу, след като баща каза, че забавянето на малкия му син в болница е допринесло за смъртта му от отравяне с въглероден окис. Тогава през октомври имаше съобщения за 14-годишно момиче, починало в провинция Хенан, след като се разболяло в карантинен център за COVID-19.

На друго място лидерът на Хонконг Джон Лий даде положителна проба за COVID-19, ден след като се срещна с китайския президент Си Дзинпин на среща на върха в Тайланд.
ВВС