Има много големи основания за оптимизъм, с оглед на това, че през последните 2 години нивата на разпространение на COVID-19 са били в пиковите си стойности през ноември. Тази година обаче от доста време заболеваемостта спада и вече е на много ниски нива. Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя определи COVID мерките в страната като много динамични, за да бъдат адекватни на ситуацията. Министерството на здравеопазването прояви много голяма активност в това отношение. От доста време заболеваемостта спада и вече е на много ниски нива. През последните 2 години най-високите нива бяха през ноември, така че има много големи основания за оптимизъм.

Отпадат всички COVID мерки у нас

По думите ѝ няма натиск върху здравната система, броят на заболелите е малък, страната е във фаза "Нула" по пандемичния план, което оправдава отпадането изцяло на COVID мерките. Очаква спад на новите случаи в рамките на 2 седмици, евентуално месец, но все по-широко разпространение добива нов подвариант на Омикрон, което предполага повишение на заболеваемостта, но не твърде голямо.

Първи случай на грип у нас, очаква се по-сериозна вълна

Маските в болниците ще останат като препоръка към директорите на лечени заведения като мярка за ограничаване на острите респираторни заболявания.

В момента сме в тенденция надолу за COVID-19, но в тенденция нагоре за грип, отчете проф. Христова.
БНТ