Джон Ли
Джон Ли / БТА
Лидерът на изпълнителната власт в Хонконг Джон Ли е дал положителна проба за COVID-19 след завръщането си от срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Банкок, където се срещна с китайския президент Си Цзинпин и с други световни лидери, съобщи Ройтерс.  

В Хонконг има по-малко ограничения, свързани с COVID-19, отколкото в Китай, но все още специалният административен район не е определил вируса като ендемичен, както е в по-голямата част от света. Това разубеждава туристи и много от пътуващите по работа да посещават страната.  

В изявление правителството на Хонконг днес съобщи, че Ли ще бъде поставен под карантина след положителния резултат, който е дал на PCR теста при пристигането си на летището снощи. "По време на периода си на изолация Джон Ли ще работи от вкъщи и ще участва в заседанията чрез видеовръзка, ако това е необходимо", се казва в изявлението.

Бързите антигенни тестове, на които Ли се е подлагал по време на четиридневното си пътуване, са били отрицателни, уточни правителството на острова.

Хонконг прави тестове за ковид на всички пристигащи на летището. Хората с положителни проби трябва да се изолират, а тези с отрицателна три дни да избягват да посещават барове и други заведения. 
 
БТА