Участниците в срещата на АТИС с китайски носии за традиционната си обща снимка
Участниците в срещата на АТИС с китайски носии за традиционната си обща снимка / снимка: БГНЕС

Китайски носии с извезани йероглифи "Цюан цзя фу" - "Щастие за цялото семейство", ще облекат днес за обща снимка във фоайето на спортния клуб "Шуй ли фан" ("Воден куб") участниците в започващата в Пекин среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, предаде ТАСС.

Става дума за голямото "семейство" на АТИС - организация, включваща 21 икономики, обясниха организаторите избора на девиза, който ще е на дрехите.

Гостите ще бъдат посрещнати от президента на Китай Си Цзинпин и съпругата му Пън Лиюан. Сред тях ще бъдат руският президент Владимир Путин, президентът на САЩ Барак Обама, премиерът на Япония Шиндзо Абе и други лидери на огромния регион. Държавните и правителствените глави ще присъстват на тържествен прием, даван от китайския ръководител и първата дама на Народен Китай, посочва агенцията.

Като кулминация на деня се очертават фойерверките и съпътстващото светлинно шоу с обещани "зрелищни изненади", подготвено от прочутия китайски режисьор Чжан Имоу. Видна фигура в световното киноизкуство, той е известен най-вече с филмите "Герой" и "Къщата на летящите кинжали", но бе и главен режисьор на церемонията по откриването на Пекинската олимпиада през 2008 г.

Източник: БТА