/ БТА
Министрите на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) посочиха днес в съвместно комюнике, че някои държави членки са осъдили войната в Украйна, като в същото време са се ангажирали да се запазят отворени веригите за доставки и пазарите, предаде Ройтерс."Имаше различни виждания и оценки на ситуацията и санкциите", се казва в  комюникето, в което се казва, че АТИС не е форум за решаване на въпроси от сферата на сигурността.

Разпространеното съвместно изявление от срещата на лидери на блока от 21 азиатско-тихоокеански държави в Банкок повтаря формулировки от приетото преди няколко дни комюнике от срещата на Г-20 на индонезийския остров Бали, посочва Ройтерс.

Срещата на АТИС в Банкок бе съпътствана от сблъсъци, при които бяха арестувани 25 протестиращи срещу тайландския премиер Прают Чан-оча, съобщи днес местната полиция, цитирана от Франс прес. Протестна група планираше да потегли на шествие от около 8 километра до конгресния център, където днес заседаваха лидери от АТИС.

Малко след началото на шествието се стигна до сблъсъци до Паметника на демокрацията в центъра на Банкок. Около половин час около 50 демонстранти замеряха с камъни, бутилки и парчета стъкло силите на реда, които отговориха с димни гранати и гумени куршуми. Полицията арестува 25 души по обвинения във вандализъм, нападение, побой, палеж и възпрепятстване на полицейски служители, каза пред журналисти полицейският говорител Арчайон Крайтун. „Не успяхме да овладеем ситуацията, поради което се наложи използване на сила“, обясни той . При сблъсъците са били леко ранени 10 души, съобщи болницата "Ераван".
БТА