/ iStock/Getty Images
Шведски съд днес осъди 47 годишен мъж на три години затвор по обвинения за шпионаж в полза на Русия, в който се е включвало продаване на секретна информация от производителя на камиони "Скания", предаде Ройтерс.

Съдът съобщи, че е признал мъжа за виновен в придобиването и продаването на секретна информация от производителя на камиони на служител в руското посолство. Съдът го оправда по подобни обвинения за шпионаж срещу производителя на коли "Волво".

В съобщението на съда се казва, че "за осъждане за шпионаж се изисква да бъде налице обстоятелството, че на сигурността на Швеция може да бъдат нанесени щети , ако информацията облагодетелства чужди сили".
 
"Окръжният съд реши, че това е така по отношение на информацията, с която мъжът се е сдобил от "Скания", но това не е доказано що се отнася до информацията от "Волво".

В съобщението се казва също, че мъжът редовно е получавал пари в брой на срещите си със служителя от руското посолство, което, според съда, е било компенсация за предоставената информация.

Мъжът беше задържан по време на среща с дипломата в ресторант, след като току що беше получил 27 800 шведски крони /3242 долара/.

Мъжът, който отрича да е извършил престъпление, е работил като консултант за "Волво карс" през 2016 г. и 2017 г. и за "Скания" през 2018 г. и 2019 г., до арестуването му.

Адвокатът му каза, че той ще обжалва присъдата.
 
БТА