Военно-апелативният съд отказа да наложи по-лека мярка за неотклонение на Галина Илиева, обвинена за участие в група за шпионаж в полза на Русия.

Решението на съда потвърждава определението на по-долната инстанция, с което е отхвърлено искане за промяна на постоянния арест, наложен на обвиняемата, съобщиха от прокуратурата.

Двете съдебни инстанции се позовават на тезата на държавното обвинение, че се касае за тежко умишлено престъпление, извършено от добре организирана престъпна група, работила в условията на изключителна конспиративност.

Повечето от участниците в тази група са били професионално подготвени за разузнавателна дейност, като офицери от Българската армия и Военното разузнаване. Те са нарушили своята клетва за вярност към родината, извършвайки събиране на разузнавателни данни в полза на чужда държава, се казва още в съобщението.

За четвърти пореден път военните съдилища на две инстанции отказват промяна на най-тежката мярка за неотклонение на участниците в разкритата през март 2021 г. шпионска група, отчитайки тежестта на доказателствата срещу тях.  

Шестима души бяха задържани през март за шпионаж в полза на Русия.  Това са Димитър Влахов, служител във военно разузнаване, Любомир Медаров, директор на секретната регистратура в НС, полк. Петър Петров, зам-началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната, Галина Илиева, съпруга на Иван Илиев - бивш ръководен кадър във военното разузнаване, за когото се твърди, че е оглавявал групата и Петър Петров, зам.-началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната.