Осъдиха британци, 24 години държали нигериец в робство
Осъдиха британци, 24 години държали нигериец в робство / ThinkStock/Getty Images

Британски съпрузи бяха осъдени на по 6 години затвор всеки, за това че са държали нигерийски имигрант като роб над две десетилетия.

Еманюел Едет, на 61, и Антан Едет, на 58, бяха осъдени в Лондон по обвинения в жестокост над дете, принуждаване към робство и оказване на съдействие за нелегална имиграция.

Двойката е довела човека във Великобритания през 1989, когато той е бил само на 14, съобщават от разследващите органи. Те го излъгали, че ще му плащат и ще го образоват, но вместо това го принуждавали да работи безплатно и непрекъснато и го заплашвали с депортация, ако се опита да избяга, разкриват още от следствието.

Потърпевшият не е получил образование и е имал много ограничени контакти със семейството си и външния свят. Съпрузите взели паспорта му, така той не е имал документи за самоличност. Човекът, който сега е на 40, е бил принуждаван да готви, чисти, градинарства и да се грижи за децата на двойката без заплащане по 17 часа на ден. Хранил се е сам и в повечето случаи е спял на пода в коридора, разкриват още от органите на реда.

Прокурор Дамарис Лакин заяви, че семейство Едет са казали на своя заложник, че ще бъде арестуван и депортиран като нелегален имигрант, ако напусне къщата и се свърже с полицията.

„Той е повярвал на това, чувствал се е в капан и тотално зависим от семейство Едет," гласи изявлението на Лакин. „Еманюел и Антан Едет жестоко са отнели 24 години от живота му. Те са го третирали с тотална неприязън", допълва прокурорът.

„Това е шокиращ случай на съвременно робство," заключава той.

Според следствието двойката е променила името на жертвата и го представили за свой син, когато са го вкарвали във Великобритания.

Източник: БГНЕС