/ БГНЕС, архив
Канадски съд отказа да освободи под гаранция заподозрян за голямата кибератака срещу интернет гиганта Yahoo, предадоха световните агенции.
 
22-годишният Карим Баратов, канадец от казахстански произход, бе арестуван в Канада през март по искане на американските власти. Той е обвиняван в търговски шпионаж, киберпиратство и други престъпления.

Хакери откраднали данни от над 1 милиард акаунта от Yahoo! през 2013-а
 
Според американските власти, които искат екстрадицията на Баратов, той е бил нает от руските тайни служби заедно с друг хакер, за да извърши атака срещу Yahoo. Атаката е започнала през 2014 г. и е смятана за една от най-големите в света, като са били засегнати 500 милиона акаунта на потребители. Кражбата на информации е продължила до 2016 г.
 
САЩ обвиниха служители на руските тайни служби за кибератака срещу Yahoo!

Атаката е била насочена по-специално срещу руски журналисти, руски и американски правителствени представители, служители на частни компании. Кремъл отрече да има каквато и да е руска роля в кибератаката.
 
Yahoo тайно сканирала имейли на клиенти в полза на разузнаването на САЩ

Адвокатите на Баратов настояват той да бъде освободен от ареста и поставен под надзора на родителите си. Прокуратурата обаче прецени, че той има връзки с чужди шпиони и може да избяга, ако го пусне под гаранция. Очаква се процедурата по екстрадиция на Баратов да започне през юни, като неговите адвокати обещават да се борят, за да попречат той да бъде пратен в САЩ.
БТА