ОССЕ: Украйна мачка свободното слово като спира руски журналисти
ОССЕ: Украйна мачка свободното слово като спира руски журналисти / снимка: БГНЕС, архив

Представителят на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите Дуня Миятович изрази загриженост във връзка с отказа на украинските власти да приемат руските журналисти на територията на Украйна, предава БГНЕС.

"Уважавайки суверенното право на държавите-членки (на ОССЕ) да контролират границите си, аз съм сериозно загрижена заради необоснованите ограничения на придвижването, които се отразяват на свободния обмен на информация и на свободата на медиите. Особено обезпокоителна е сегашната ситуация в Украйна, където на няколко руски журналисти , в това число представителите на РИА Новости, е бил отказан достъп до територията на страната, или до определени събития и обекти", посочва във вторник Миятович в писмен отговор на кореспондента на РИА Новости.

Тя допълва, че вече няколко пъти се е обръщала към властите в Украйна с призив да "преустановят тази неприемлива практика". Според нея властите трябва да гарантират работата на журналисти от други страни, както и да се въздържат от създаване на административни бариери за влизане.

На двама журналисти от РИА Новости е отказано да влязат на територията на Украйна. Преди това в Харков на представител на тази агенция е отказан достъп до сградата на областната администрация за това, че е представител на руска медия.