/ БГНЕС
Министърът на външните работи Буяр Османи, в рамките на общия дебат на ООН в Ню Йорк, участва в срещата на министрите на външните работи от страните от Западните Балкани, организирана от вицепремиера и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни.

Срещата се проведе в контекста на засиления фокус на Италия върху ускоряването на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, както и насърчаване на регионалното сътрудничество.

Османи подчерта, че Северна Македония всеотдайно работи за най-всеобхватното приемане на концепцията за повече интеграция на страните от Западните Балкани преди пълноправното членство в ЕС.

„Гражданите трябва да усетят конкретните ползи от членството в ЕС, докато текат преговорите, а не чак след формалното влизане в ЕС. Чрез концепцията „Интеграция преди членство“ доверието в разширяването на ЕС ще бъде възстановено, а гражданите ще върнат доверието в успеха на преговорния процес и предизвикателствата, пред които сме изправени по време на интеграцията“, каза той.

Фокус на срещата е регионалното сътрудничество. Берлинският процес продължава да бъде всеобхватна регионална инициатива с най-голяма политико-икономическа тежест, движеща сила на регионалното сътрудничество на най-високо ниво и инициатор на Общия регионален пазар на Западните Балкани и Зеления дневен ред.

Османи подчерта значението на Инициатива 8 между Италия, Албания, България и Северна Македония, като каза, че тя представлява отлична възможност за насърчаване на сътрудничеството и подкрепа за изпълнението на паневропейския коридор 8.

„Завършването на железопътната и магистралната връзка ще допринесе значително за икономическия растеж на региона и интеграцията на Западните Балкани в ЕС“, каза Османи.
БГНЕС