фейсбук
фейсбук / Guliver/Getty Images
Мнението е на експерт докладчик на ООН
 Определението на "Фейсбук" за тероризъм е прекалено общо и има опасност да доведе до прекомерна цензура, предупреди специален докладчик на ООН, предаде Франс прес.

Независимата експертка на ООН по защитата на човешките права в контекста на борбата срещу тероризма Фионуала Ни Аолен каза, че е писала на основателя и шеф на "Фейсбук" Марк Зукърбърг, за да изрази тревогата си от опитите на социалната мрежа да попречи на терористи да я използват.

Тръмп обвини гигантите сред социалните медии, че са въвели цензура

"Използването на прекалено общи и неточни определения, служещи като основа за регламентиране на достъпа и използването на платформата "Фейсбук", може да доведе до дискриминационно прилагане на прекомерна цензура и произволен отказ за достъп и използване на услугите на "Фейсбук", предупреди Аолен.

Фейсбук, Туитър и Алфабет премахнаха профили с руска и иранска пропаганда

Тя заяви в комюнике, че сегашното определение на социалната мрежа приравнява с терористични организации всички недържавни групировки, които използват насилие с цел да постигнат своите цели.

Кремъл през април: Изтриването на руски сайтове от Facebook намирисва на цензура

Според нея "използването на толкова разтеглива дефиниция е особено обезпокоително, тъй като някои правителства опитват да поставят клеймо на различни форми на дисидентство и опозиция, било то мирни или съпроводени с насилие".
БТА