/ Thinkstock/Getty Images
Германската министърка на семейството Франциска Гифай беше оправдана от Берлинския свободен университет по подозрения, че е добила докторската си степен чрез плагиатство, пише Дойче веле.

Гифай, която е от квотата на Социалдемократическата партия в коалиционното правителство на Ангела Меркел, сама поиска проверката, когато се появиха съмнения, че е копирала трудовете на други учени.

Скандалът, който започна през февруари, извади Гифай от борбата за лидерското място в партията й. Тя се зарече да напусне и министерския пост, ако академичната проверка открие нещо нередно.

Президиумът на Берлинския свободен университет реши единодушно в сряда, че Франциска Гифай може да запази научната си степен по политически науки и неточностите в научния й труд не заслужават оттеглянето на степента.

Гифай е добила научната степен с труд върху участието на Европейската комисия в политиките на гражданското общество, който е подготвя;а между 2005 и 2009 г.

Университетът определи, че нейния труд е допринесъл за проучването на темата, а неточностите, които посочи блог, занимаващ се с разкриването на плагиатство, са допуснати в частта с дефиниции на термини, което не е решаващо.

Германия вече стана свидетел на две срамни оттегляния на министри, заради плагиатство.

През 2011 г. министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, беше принуден да напусне поста, след като университета Байройт в Бавария му отне научната титла заради плагиатство.

През 2013 г. министърката на образованието Анете Шаван напусна поста, след като университета в Дюселдорф откри, че е преписала дисертацията си от 1980 г.

Шаван заведе дело и го загуби в най-висшия административен съд на Германия, но въпреки това беше изпратена като посланик във Ватикана.

Скандал имаше и около бъдещата председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Медиинският университет в Хановер откри неточности в дисертацията й, но не достатъчно сериозни, за да й отнеме научната титла и Фон дер Лайен беше оправдана.

Франциска Гифай благодари на Берлинския свободен университет за "детайлната проверка" и обяви, че ще остане на поста министър на семейството с "голяма отдаденост и много радост".
БГНЕС