Президентът на Венецуела Николас Мадуро оцеля при опит за убийство с натоварени с взрив безпилотни летателни апарати, потвърди Венецуелското правителство, цитирано от световните агенции.
 
Покушението срещу венецуелския президент беше извършено пред 17 000 военни в центъра на Каракас по време на военен парад в чест на 81-ата годишнина от създаването на националната гвардия. При атаката бяха използвани дронове, натоварени с експлозиви. Президентът Мадуро заяви, че някои от участниците са вече задържани, но част от тях живеят в САЩ.

Правителството съобщи, че президентът е невредим, но седем военни са ранени. Пострадалите са кадети от Боливарската национална гвардия. Няма ранени и сред членовете на правителството, намирали се редом с Мадуро.

През май: Във Венецуела преизбраха досегашния президент Николас Мадуро
 
Националната телевизия на страната предаваше пряко речта на Мадуро. Той заяви, че "Часът на икономическото възстановяване е настъпил". Секунди по-късно той и съпругата му погледнаха нагоре, видимо стреснати. След това камерата показа как строените войници се разпръсват и побягват, преди сигналът да бъде прекъснат. По последна информация в близост до трибуната е имало и няколко взрива.

Според министъра на комуникациите и информацията Хорхе Родригес са избухнали безпилотни летателни апарати, натоварени с взривни вещества. АП обаче съобщи, че според представители на местните власти пожарникарите са установили, че става дума за избухване на газ в апартамент, намиращ се близо до мястото на речта. От прозорец в разположена наблизо сграда се издигал дим, съобщи АП, припомняйки, че венецуелските власти често обвиняват опозиционери в заговори за свалянето на президента.

Венецуела изгони високопоставен американски дипломат от страната

Венецуела
БГНЕС

Венецуела
БГНЕС

В допълнение обаче неизвестна досега група, наричаща се "Войници в тениски" ("Soldiers in T-shirts") заяви, че е опитала да извърши покушение срещу президента с два безпилотни летателни апарата, натоварени с експлозиви. Войници на правителството ги свалили, преди да го достигнат, се казва в туита, чиято достоверност не е проверена.

"Не успяхме днес, но е въпрос на време", добавя предполагаемата групировка, хвалейки се, че е показала слабостта на властта.
 
Самият Николас Мадуро обвини крайно десни фракции в страната, също така САЩ и Колумбия за покушението срещу него, заявявайки, че е бил нападнат с безпилотни летателни апарати, натоварени с експлозиви, отбелязва Ройтерс.
 
"Няколко от планиралите покушението срещу мен живеят в САЩ", се казва в изявление на Мадуро, цитирано в Туитър от венецуелската социалистическа партия. Президентът обвини за атаката и своя колумбийски колега Хуан Мануел Сантос, отбелязва ТАСС.
 
Първоначално самият Мадуро помислил, че става дума за експлозия на фойерверки, разкри самият той в обръщение към нацията. След втората експлозия обаче се задействали мерките за сигурност и охраната го извела. Полицията извърши арести във връзка с опита за покушение, добави венецуелският президент, без да съобщи подробности.

САЩ гонят двама венецуелски дипломати

Венецуела
БГНЕС

"Това беше опит да бъда убит", заяви Мадуро, добавяйки, че събраните досега данни сочат за действия на крайната десница, работеща съвместно с колумбийци. Мадуро подчерта, че според него колумбийският президент Сантос, който често го критикува, също носи отговорност за случилото се. Той добави още, че е оцелял благодарение на Бог, народа и въоръжените сили на Венецуела и изрази увереност, че ще живее още много години.
 
Председателят на Учредителното събрание Диосдадо Кабельо също обвини десните политически сили за експлозиите, които определи като терористичен акт, предаде ТАСС. "Десните настояват на насилие, за да заемат места във властта, които не успяха да заемат чрез избори", заяви той в Туитър.
 
След експлозията са били арестувани няколко журналисти, съобщи венецуелският журналист Хесус Медина пред мексиканската телевизия "Миленио".

Държавният департамент на САЩ заяви, че проучва информацията за случилото се.

Тръмп забрани с указ операции с венецуелския държавен дълг в САЩ

Венецуела
БГНЕС

Експлозиите по време на военен парад в Каракас бяха опит на САЩ и съюзниците им в региона да отстранят венецуелския президент Николас Мадуро, заяви боливийският му колега Ево Моралес, цитиран от ТАСС.
 
"Категорично осъждаме новия акт на агресия и страхливото нападение срещу братския президент Николас Мадуро и венецуелския народ. След провалилите се опити да го свалят по демократичен, военен и икономически път, империята (САЩ - бел. ТАСС) и нейните лакеи посегнаха на живота му", заяви Моралес в Туитър. Според него това показва отчаянието на империята, претърпяла поражение от храбрия народ на Венецуела.
 
"Президентът на Куба Мигел Диас-Канел и първият секретар на Централния комитет на кубинската комунистическа партия Раул Кастро категорично осъждат опита за покушение срещу президента Николас Мадуро", съобщи кубинското външно министерство в Туитър, добавяйки, че двамата кубински лидери "изразяват пълна солидарност и безгранична подкрепа за президента Мадуро, правителството и гражданско-военния съюз на боливарския народ".

Междувременно колумбийското външно министерство отхвърли категорично обвиненията на венецуелския президент Николас Мадуро, че колумбийският му колега Хуан Мануел Сантос е отговорен за покушението срещу него, предаде ТАСС. Колумбийското външно министерство заяви в Туитър, че обвиненията са абсурдни и лишени от каквото и да било основание.
 
"За венецуелския лидер вече е станало норма на поведение да обвинява Колумбия при всякакви обстоятелства", отбелязва министерството, добавяйки, че "изискваме уважение към президента Хуан Мануел Сантос, правителството и колумбийския народ".

Венецуела
БГНЕС

БТА