Венецуелският президент Николас Мадуро
Венецуелският президент Николас Мадуро / БГНЕС
Венецуела изгони най-високопоставения дипломат на САЩ в страната, предадоха световните агенции. В телевизионно обръщение венецуелският президент Николас Мадуро даде срок на временно управляващия американското посолство, шарже д'афер Тод Робинсън, и на неговия заместник Брайън Наранхо срок от 48 часа да напуснат страната.

Тръмп забрани с указ операции с венецуелския държавен дълг в САЩ
 
Той предприе този ход ден след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нови санкции срещу Венецуела след преизбирането на Мадуро в неделя. Оттогава напрежението между Вашингтон и Каракас се засили. Според Съединените щати изборите във Венецуела не са били демократични.
 
По-рано днес Министерството на външните работи на Венецуела разкритикува новите санкции, наложени от САЩ на страната и ги нарече "престъпление срещу човечеството", предаде Ройтерс. В комюнике, цитирано от Франс прес, то заяви, че Венецуела е жертва на "политически и финансов линч" от страна на САЩ, "вдъхновен от вредните постулати на Ку-клукс-клан".

"Предупреждаваме международната общност за заплахата за световния мир, която представлява расисткият, супремасистки и интервенционистки режим, който в момента управлява във Вашингтон", казва венецуелското външно министерство. Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп "насърчава омразата, нетърпимостта и политическия и финансов линч" на Венецуела, пише още в текста.

Във Венецуела преизбраха досегашния президент Николас Мадуро
 
Междувременно директорът на отдела за Латинска Америка в руското външно министерство Александър Шчетинин заяви, че Русия се отнася отрицателно към санкциите на САЩ срещу държавния дълг на Венецуела и няма да ги спазва, предаде Ройтерс.
 
САЩ и Венецуела нямат посланици една в друга от 2010 г., припомня АП.
БТА